keskiviikko 29. tammikuuta 2014

I'm a Hustler

Työskennellessäni muinoin viisumivirkailijana Nigeriassa yli 90 prosenttia  haastattelemistani länsiafrikkalaisista kertoi ammatikseen business manager. Kyseltyäni hieman tarkemmin näiden bisnesmiesten ja -naisten työstä, paljastui usein, että he kaupustelivat kaduilla tai tienristeyksissä mitä tahansa feikki aurinkolaseista puheaikaan. Business manager ei välttämättä täysin kuvannut heidän työnsä luonnetta, mutta ei ollut ihan väärinkään sanottu. Haastateltavani olivat epäilemättä varsin nerokkaita, itsenäisiä yrittäjiä, joilla oli pokkaa myydä ihan mitä tahansa, myös omia valheitaan.

Tällaisia yrittäjiä, vaikkakaan ei aivan yhtä aggressiivisia, löytyy myös Sambiasta. Kadunkulmat ovat täynnä jos jonkinnäköistä kauppiasta, jotka puikkelehtivat ammattimaisesti autojen välissä myyden milloin koiranpentuja, milloin maailmankarttoja. Kerran näin myynnissä myös tavallisen suomalaisennäköisen sorsan. Ajattele mikä miljoonabusiness! Ensi kesänä aion siepata kaikki Kaivopuiston sorsat ja mennä myymään niitä Stockan kellon alle. Varmasti kauppa käy!

Tai no. Suomessa mahdollisuudet pienyrittäjyyteen ovat vähän toiset. Täällä käytännössä kuka vaan voi pistää kojunsa pystyyn, mihin vaan tai liikuskella ympäriinsä myyntiartikkeleidensa kanssa varsin vapaasti. Eilen tapasin kampaaja-Angelan, joka oli laittanut letitys-busineksensä pystyyn kotiporttinsa eteen. Hyvin toimeentulevan näköinen ja ulkomaillakin matkustellut nainen letitti chitengeen pukeutuneen englantia taitamattoman naisen tukkaa tienreunassa. Suomessa jalkakäytävälle busineksensä perustava saisi lähtöpassit alta aikayksikön. Jos asiaan ei puuttuisi virkavalta, niin vähintään paukkuva pakkanen.

Kutsun kaikkia tällaisia Angelan kaltaisia bisnestä spontaanisti harjoittavia yksilöitä hustlereiksi. Viime aikoina olen huomannut olevani yksi heistä. Vielä en ole tosin laittanut omaa kojua kotikadulleni, mutta osaan hyvin heittäytyä erilaisiin työrooleihin tarpeen mukaan. Yhtenä päivänä olen toimittaja, toisena valokuvaaja, kolmantena kirjakriitikko ja neljäntenä leipuri. Teen, mitä milloinkin pyydetään.


A real Hustler. Myynnissä keksejä, kakkusia ja kortteja.

Tällä viikolla olimme menossa ottamaan tuotekuvia muuan ravintolaan ja jotenkin siinä esittelin itseni myös paitsi kuvaajana niin myös oivana leipurina ja nyt täällä leivon tiikerikakkua (jonka nimi englanniksi on muuten marble cake, en tiennyt sitä vielä, kun lupauduin leipomaan sellaisen) ravintolan kahvioon myytäväksi. Keksit ja muffinssit tein jo eilen ja kohta siirryn suklaakakun  ja skonnssien pariin. Ei voi muuta kuin sanoa, että: I’m a, I'm a hustler.

2 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus! Aika monipuoliset ja mielenkiintoiset ovat nuo sinun bisnekset.

    VastaaPoista
  2. Juu kaikkea on yritettävä! Nyt olen saanut onneksi pari juttuakin myytyä.

    VastaaPoista