maanantai 25. marraskuuta 2013

Teko!

Lapsena Malmintorin Prismassa joulupukki pyysi syliinsä. Kieltäydyin. Pukki ei ollut kuulevinaan, vaan jatkoi maanitteluaan. Jouduin sanomaan kovemmin: "En tule. Sä oot teko!" Pukki jätti vihdoin rauhaan.

Olisihan se pitänyt ymmärtää, että jos on laittanut vitivalkoisen tekoparran, mustasankaiset tekorillit ja liian kirkkaanpunaisen tekopukkipuvun ja puhuu tekoäänellä, niin ei ketään kiinnosta. Ja ihan samalla linjalla olen edelleen. Mikään teennäinen ei nappaa.

Nyt Suomessa ollessani olen ikäväkseni pannut merkille, että taas on ihmisillä paljon tekoa yllä. Ja nyt en puhu pukeista, vaikka se ajankohtaan sopisikin, vaan ihan tavallisista tytöistä ja naisista. Jokaisen trendikkään naisen naamaan on vedelty tekorusketus, luomille liimattu tekoripset, hiuksia jatkettu tekolisäkkeillä ja kynsissä on tekokynnet. Teko!

En toki halua lähteä syyllistämään, jotkut teko-osat voivat olla hienojakin, jos ne on hyvällä maulla laitettu. Olen itsekin kerran laittanut tekokynnet. Ne pilasivat omani ja kesti kaksi vuotta kasvattaa takaisin entiset kynteni. Kerran laitoin myös tekorusketuksen ja naamani ja raajani oli täynnä raitoja ja läikkiä. Tekohiuksia en ole kokeillut ja tekoripsiä en edes uskaltaisi, sillä hipiäni on niin herkkä, että varmasti saisin heti jonkun allergisen reaktion tekoripsiin laitettavista liimoista. Olen mieluummin aito ja  terve ja hyvännäköinen, sillä harvoin teko pukee ketään.

Mikä minua on välillä ihmetyttänyt, on se seikka, että monet viimeisen päälle viritetyt naikkoset kulkevat käsipuolessaan luonnontilaan jätetty mies. Kontrasti on suuri. Olen keskutellut asiasta ystävieni kanssa ja osa epäilee, etteivät miehet aina edes huomaa, että heidän naisensa on teko. Vasta kun tekoripset on riisuttu, mies kyselee, onko tyttöystävä käynyt kampaajalla.

Suomessa tekous on silti vielä hillittyä. Jo Ruotsissa tekoja on paljon enemmän ja heidän tekoutensa paljon laaja-alaisempaa. Olen vierailuni aikana katsonut yhtä suosikkiohjelmaani nimeltä Ruotsin miljonääriäidit - varmasti moni teistäkin on viettänyt aikaa laatuohjelman parissa - ja miljonääriäidithän ne vasta ovat tekoja. On tekotissejä, tekohuulia, tekohampaita jopa tekokädet. Tekous ja raha on vaarallinen yhdistelmä.

Olen koittanut miettiä, mistä tiettyjen vaaleaverikköjen taipumus tekouteen voi johtua. Uskon, että jos elää maassa, jossa kaikki ovat päivettyneitä pitkäsäärisiä blondeja, haluaa sitä erottua jotenkin edukseen ja olla vielä vähän päivettyneempi ja blondimpi ja pitkäsäärisempi. Äkkiä siitä voi tulla paha pakkomielle ja kova kierre, josta on vaikea hypätä pois. Ellei sitten ole jo pienestä pitäen oppinut välttämään tekoa. Teko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti