maanantai 16. kesäkuuta 2014

Kulttuurishokki x 5

Koska olen ollut täällä Suomen maalla jo lähes kaksi kuukautta ja kehitellyt itselleni hieman arkirutiinejakin, niin nyt on aika ruotia kokemiani kulttuurishokkeja. Ne ovat onneksi olleet luonteeltaan enimmäkseen positiivisia. Tässä viisi perustavanlaatuisinta:

1. Julkinen liikenne

Junissa, busseissa, metroissa ja ratikoissa matkustamisen riemua ei voita mikään! Tunnen itseni kuin action-leffan tähdeksi kun juoksen yhdestä kulkuvälineestä toiseen, sujahdan sulkeutuvista junan ovista viimeisellä sekunnilla, vaihdan suunnitelmaa lennosta ja hyppäänkin myöhässä olevan bussin sijasta ratikkaan. Tuntuu, että Helsinki on hyppysissäni ja olen vapaa kuin varpunen!

2. Vesi kaikissa muodoissa

Se, että vettä, niin kylmää kuin kuumaakin, tulee hanasta joka päivä hyvällä paineella, on asia, jota en kyllä enää kuukauden päästä muista arvostaa. Mutta vielä muistan. Ja mikä parasta tämä vesi maistuu jumalaiselta ja sitä voi juoda ilman minkäänlaista tislaamista tai keittämistä saamattaa hirveätä ripulia. Plussaa vielä siitä, että vettä ei ainoastaan tule hanasta, vaan sitä on ripoteltu myös ympäristöön aina niin rauhoittavien meren, jokien ja järvien muodossa. Tykkään.

3. Käveleminen

Enää ei tarvitse selitellä nolona, että haluaa kävellä parinsadan metrin matkan töistä asemalle, vaan sen kun pokkana lähtee tepastelemaan. Kaverit eivät pyörittele päätään ja koita tilailla sulle taksia vaan lähtevät kävelylle mukaan. Ja kävelemisellä ei täällä tarkoiteta puikkelehtimista autojen seassa ja pitkiä loikkia avoviemärien yli. Ei, meillä on täällä jalkakäytäviä ja kävelykatuja ja kaiken kukkuraksi vielä puistojakin, niin, että kävelijän mieli hehkuu ilosta.

4. Aikataulut ja niiden noudattaminen

Kun ystäväni soitti 20 minuuttia ennen sovittua tapaamistamme, että hän on 5 minuuttia myöhässä, olin niin vakavassa hämmennyksen tilassa, etten osannut sanoa muuta, kun että "ok". Täällä ihmiset pitävät aikatauluista kiinni ja ilmoittavat, jos juna on myöhässä tai auto liikenneruuhkassa. Töissäkin heti ekaksi mulle hankittiin tunnukset yhteiseen nettikalenteriin ja käteen lyötiin lista aineistopäivistä. Himmeästi muistan, että aikataulut ovat joskus olleet ahdistaviakin, mutta juuri nyt en voisi niitä enempää rakastaa!

5. Kauppojen tuotevalikoimat

Tämä on se ristiriitaisin. Olen monet kerrat seissyt häkeltyneenä jogurttihyllyn edessä ymmärtämättä kuka on keksinyt nämä kaikki kausimaut ja muut erikoistuotteet. Sama karkkihyllyllä. IPhoneen on tallentunut jo toista kymmentä kuvaa kirjavista tuoterivistöistä. Jo pelkästään Angry Birds -tuotteita tuntuu olevan ihan kaikissa muodoissa käsisaippuasta suklaavanukkaaseen. No eipähän käy aika pitkäksi tulevinaankaan kuukausina, kun ryhtyy kahlaamaan läpi kaikkia tuoteuutuuksia, joita näyttää tulevan joka päivä sen seitsemäntoista lisää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti