tiistai 27. elokuuta 2013

Häähumua!

Ja heti alkuun todettakoon, etten todellakaan ole itse menossa naimisiin. Todennäköisimmin en aio ikinä mennä ja jos jostain syystä menisinkin, pitäisin hyvin pienet ja vaatimattomat juhlat. Toisin kuin täällä Sambiassa, tai yleensäkin Afrikassa, maasta riippumatta. Täällä häihin kyllä investoidaan joka penni.

Ensimmäinen hääkokemukseni Afrikassa oli ökyhäät Nigeriassa. Päädyin ko. häihin sattumalta. Olimme tuolloin ystäväni U:n kanssa Lagosissa viikonlopun vietossa, kun vaatesuunnittelijakaverimme päätti raahata meidät häihin, joihin hän oli suunnitellut puvut. Tänä päivänäkään en tiedä, kenen häät ne oli, mutta sen tiedän, että olin pukeutunut ihan väärin. Häiden teemaväri oli violetti ja puvut todella näyttäviä. Minulla oli joku turkoosi U:lta lainattu kauhtana...

Toinen asia, mikä hämmästytti oli tarjoilujen määrä. Ruokaa ja juomaa kannettiin pöytään, minkä kerettiin. Muutenkaan rahaa ei oltu säästelty. Pihalla hääparia odotti järkyttävän kokoinen hummeri, ja nyt en siis puhu ruuasta, vaan autosta! Itse en ikinä laittaisi sellaisia summia yhden päivän ilotteluihin. Ei ihme, että vaatesuunnittelijakaverimme sanoi, ettei hänellä ole varaa mennä naimisiin.

Hääkakku (siis yksi niistä) ja 
muu venue intialaisista häistä, 
joiden koristelut kuvasin viime perjantaina.

En ole ollut vielä sambialaisissa häissä, mutta häät ovat selvästikin iso juttu myös täällä. Tapasin tällä viikolla paikallisen toimittajakaverini, joka on suunnitellut omia häitään jo ties miten kauan. Myötäjäiset on jo maksettu. Seuraavaksi tulossa on Kitchen Party, joka onkin mielenkiintoinen juhla. Olin yhdessä sellaisessa valokuvaamassa. Kitchen Party on morsiamelle ja naisille suunnattu juhla. Juhla meni käytännössä niin, että morsian talutettiin hunnutettuna paikan päälle ja istutettiin vanhojen rouvien kanssa jonkinlaiselle alttarille. Tuleva mies tuli paikalle hetkeksi ja riisui morsiamen huntusysteemit ja poistui pian paikalta. Väilllä oli vähän tanssia ja muuta, ja lopuksi vanhat naiset, joiden tehtävänä oli siis kertoa morsiaimelle avioliiton saloista, esittelivät morsiamelle kaikki keittiötarvikkeet, jotka juhlavieraat olivat hänelle hankkineet. Käytännössä pihamaalla seisoi kokonainen keittiö kodinkoneineen päivineen. Morsiamen tehtävänä oli olla nöyränä ja vakavana ja kuunnella korva tarkkana.

Kitchen Party ei siis ole mikään pikkujuhla, vaan sitä varten lähetetään omat kutsut, hankitaan omat mekot, kutsutaan satapäin naisia ja järjestetään hulppeat ruoka- ja juomatarjoilut. Varsinaisissa häissä en ole vielä ollutkaan, mutta olen kuvannut useamman häätilaisuuden koristeluja ja yhdet studiokuvat hääparista ja niiden perusteella voin veikata, etteivät häät kuitenkaan jää pahasti Kitchen Partyn varjoon...


Näihin häihin oli tulossa vaatimattomat 1 000 vierasta.

Tai no, tänä viikonloppuna sekin nähdään. Tänään meinaan varmistui ensimmäinen varsinainen hääkuvauskeikkani, joka ei todellakaan ole mikään normihääpaketti. Häät ovat noin 4 tunnin ajomatkan päässä täältä Lusakasta, Lake Kariba järvellä. On kuulemma vihkimistä auringonlaskussa, veneajelua krokotiilien kansoittamalla järvellä ja ties mitä. Ja mun pitäisi esiintyä vakuuttavasti valokuvaajana koko viikonloppu... Heti, kun saan tän postauksen valmiiksi, alankin opiskella vähän hääkuvauksesta...ja viikonlopun jälkeen voin sitten kertoa, miten keikka meni...ja jos musta ei kuulu, niin todennäköisesti paskoista kuvista hiiltynyt hääpari on syöttänyt mut krokotiileille...no ei vaan. Tykkään haasteista ja paineen alla työskentelystä, joten aion kyllä klaarata tän keikan.

Loppuhuomiona kerrottakoon, että tein tänään kauraomenapaistosta, joka maistuu täällä Sambiassa ihan yhtä hyvältä kuin Suomessakin. Jos itse joskus pidän pienet hääjuhlani, niin varmasti on kauraomenapaistos ruokalistalla. On se sen verran parempaa kuin mitkään äklömakeat täytekakut. Vieraita en ehkä kutsu ollenkaan, jotta saan syödä itse paistokseni ja juhlapaikka on koti, niin ei tarvi vaatteitakaan vaihtaa.


2 kommenttia:

  1. Tuli jo Lagosin sykettä ikävä tätä lukiessa- bounce bounce...Mahtava juttu, että löysit sieltä hommia - lycka till ! Muista ladata kameran akku ennen keikkaa...Heiluin yhessä seminaarissa kerran ja -noh, se akku ei ollu ehkä latautunut, ja sitten siinä seisoin se kamera kädessä ja "räpsin" koko päivän niitä kuvia...onneksi oli muutama kuva alkupäivästä, jonka pystyin antamaan julkaistavaksi! U.

    VastaaPoista
  2. :D yes kiitos vinkistä! Tolla pääsee ainakin alkuun.

    VastaaPoista