maanantai 16. marraskuuta 2015

Ei yleistyksille


"Terrorismi ei kuulu mihinkään uskontoon!"

Sanoi muslimi eilen eri uskontokuntien rauhan ja toivon kävelyllä Helsingin Tuomiokirkon portailla.

Paikalla oli satoja ihmisiä, mutta en usko, että muslimia kuultiin tarpeeksi hyvin, sillä tänäänkin facebookini on täyttynyt päivityksistä, jotka huutavat, että muslimi on yhtä kuin terroristi. Tai vähintään potentiaalinen sellainen. Paitsi ehkä maallistunut muslimi.

Mielestäni islamin uskon ja muslimien leimaaminen Pariisin iskun yhteydessä on vähintäänkin barbaarista. Eilen Tuomiokirkon portailla puhunut muslimi ei ole poikkeus, monet muutkin muslimit uskonnollisia johtajia myöten ovat irtisanoutuneet tapahtuneesta ja tuominneet iskut. Syyriasta ja Irakista tulleet turvapaikanhakijat ovat yrittäneet kertoa, etteivät he tällaisia iskuja toivo, he pakenevat niitä.

Eurooppaan tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa on varmasti myös ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne kyseenalaisista syistä, ja varmasti jollakin voi olla ISIS-kytköksiä. Mutta on vähintäänkin yksinkertaistavaa sanoa, että niin on joka tyypin kohdalla. Suurin osa turvapaikanhakijoista on lähtenyt matkaan, koska toivoa ihmisarvoisesta elämästä ei kotipuolessa enää ole.

Tietenkin on perusteltua kysyä, kuinka paljon Eurooppa tai Suomi pystyy vastaanottamaan pakolaisia ja miten pakolaiset saadaan kotoutumaan tänne. Yhtä perusteltua on myös kysyä, miksi Suomi yhä myy aseita Saudi-Arabiaan, josta ne epäilemättä joutuvat myös Irakiin ja Syyriaan ja muille konfliktialueille. Globaali maailma on monimutkainen. Länsimaat ovat hyväksikäyttäneet vuosi tolkulla "vähemmän kehittyneiden" maiden resursseja ja tukeneet maiden korruptonoitunutta hallintoa jättäen maiden kansalaiset kärsimään - ja etsimään itse ratkaisua ahdingolleen.

Usein samat tahot, jotka puhuvat maahanmuutosta kriittiseen sävyyn, ovat myös niitä tahoja, jotka haluavat leikata kehitysavusta, jolla ihmisiä voitaisiin oikeasti auttaa siellä, missä apua tarvitaan. Kehitysapuakin tärkeämpää olisi kuitenkin luopua köyhempiä maita syrjivästä kauppapolitiikasta ja keskittyä ilmastonmuutoksen torjuntaan, sen pahimmat vaikutukset kun osuvat usein juuri muiden kuin ilmastonmuutosta aiheuttavien maiden ihmisiin. Näillä keinoin ei ehkä ratkaista Lähi-idän tilannetta, mutta ennaltaehkäistään eriarvoisuuden kasvua ja uusia konflikteja.

Ymmärrän vielä jollain tasolla ihmisten pelon ja eriävät mielipiteet maahanmuutosta, niitä on heitelty ilmoille myös minunkin lähipiirissäni. Mutta mitä en ymmärrä ollenkaan, on se, ettei toisia ihmisiä pidetä ihmisinä ollenkaan. Muslimi ei ole yhtä kuin terrosristi, maahanmuuttaja yhtä kuin raiskaaja. Niin muslimeissa kuin kristityissä, suomalaisissa kuin ulkomaalaisissa on kaikissa hyviä tyyppejä, mutta myös idiootteja. Niitä ei tarvitse erikseen lähteä etsimään turvapaikanhakijoiden joukosta, niitä voi löytää vastaanottokeskuksia polttopulloin heittelevistä suomalaisista.

Tärkeintä olisi mielestäni muistaa kohdella jokaista ihmistä ihmisenä, kunnioittavasti. Ja vaikka miten olliimmosmainen argumentointi iskisi, niin se on joka tapauksessa pahasti vanhentunutta puhetta. Meillä on ollut jo vuosisadat tässäkin maassa maahanmuuttajia, myös muslimitaustaisia. Heitä pelaa jalkapallomaajoukkueessamme ja istuu eduskunnassamme ja kunnanvaltuustoissamme. He ovat meitä, eivät heitä.

Ja sitä paitsi: leimaaminen ja yleistäminen ei palvele ketään muuta kuin terroristejä. Jos kohtelemme muslimitaustaisia turvapaikanhakijoitamme syrjivästi, kasvaa heistä hyvää materiaalia ISIS:in riveihin - ja sitähän ISIS juuri iskuillaan toivoo, että pelko ja viha muslimeita kohtaan kasvaa. Eurooppaa ei hajoita terrorismi, mutta sen synnyttämä viha voi sen tehdä.

Minun unelmani ei ole, että kaikki maailman ihmiset muuttavat Eurooppaan. Minun unelmani on se, että kaikki maailman ihmiset saisivat asua kodeissaan rauhassa niin Beirutissa kuin Pariisissa. Jotta tämä unelma toteutuisi, on jokaisen sanottava painokas ei pelkoa ja vihaa kylväville yleistyksille. Aloitan harjoittelun: EI!


2 kommenttia:

  1. Totta puhut, tyttöseni. Se vaan on välillä niin vaikeaa.

    VastaaPoista
  2. Kaikki me olemme jollain tavalla ennakkoluuloisia, mutta omia ennakkoluuloja kannattaa aika ajoin kyseenalaistaa. Minulle se on avannut ihan uusia maailmoja ja sitä paitsi omista peloista luopuminen on myös aika vapauttavaa.

    VastaaPoista